Zakaj se odločiti za terapijo za mladostnike:

Obdobje odraščanja je za mladostnike čas velikih sprememb. To je čas intenzivnega telesnega, čustvenega, kognitivnega in socialnega razvoja.
V njihovih možganih se odvijajo burni kemični procesi, ki v njih ustvarjajo pravi vihar občutij, zaradi katerih se kdaj znajdejo v stiski. Radi bi bili že odrasli, samostojni, brez starševskih mej in vmešavanja, vendar so še zelo negotovi vase, ranljivi in se v svetu težko samostojno znajdejo. Zato še vedno potrebujejo čustveno podporo staršev, ki naj jim stojijo ob strani, jih podpirajo, vendar na drugačen način, kot so to počeli v otroštvu.

Vzgojni pristopi, ki so delovali v otroštvu, so sedaj lahko neustrezni, potrebujejo spremembo. Starša morata poiskati nov način vzpostavljanja stika z mladostnikom, iz katerega ta lahko črpa podporo, ljubezen, hkrati pa mu nudi prostor za odkrivanje sebe in omogoča postopno pot v samostojnost.

V vsakem primeru se je treba z mladostnikom pogovoriti iskreno, z razumevanjem in brez obsojanja – treba mu je prisluhniti.

Komu je terapija namenjena:

Namenjena je mladostnikom, pri katerih starši sami opažajo določene spremembe v vedenju, uspehu, zdravju, ali pa jim mladostniki to tudi sami nakažejo in povedo.

• Se vam zdi, da je vaš mladostnik v stiski, čutite nenadne spremembe v njegovem razpoloženju, čustvovanju?
• Se vam zdi, da je že dlje časa brezvoljen, brez motivacije, težko vzpostavlja socialne stike?
• Ali opušča dejavnosti, ki so ga prej veselile?
• Ima težave z nespečnostjo ali pa morda preveč spi?
• Ste zaznali, da se zateka k uživanju alkohola, cigaret, drog; ima težave s prehrano, se samopoškoduje?
• Se vam zdi, da je v depresiji, morda izraža samomorilne misli?
• Se vam zdi, da ni v primerni družbi, ima težave v šoli?

Kako lahko pomagam?

Pokličite me za prvi posvet, da mi poveste več o vašem otroku ali najstniku in da se pogovorimo, kakšna terapija bi bila najbolj primerna. Preko varnega odnosa, ki ga vzpostavi s terapevtom, prihaja v stik s samim sabo, tako da lahko pove, kako se počuti. Preko tega lahko pridobiva večji občutek zase in gradi svoje samozaupanje in boljšo samopodobo.

“Meni terapije pomenijo varen prostor, kjer vem, da ne bo obsojanja in ne napada. Všeč mi je, ker me tukaj oseba posluša, SLIŠI in me opogumi in pomaga iti čez vse življenjske poti, ki se nam zdijo nemogoče. Tukaj dobim moč, pogum za delo na sebi, da lahko slišim in začnem delat stvari, ki so meni pomembne v mojem življenju.”

Ana, Koper | TERAPIJA ZA MLADOSTNIKE

Stopite v stik z menoj >>

Scroll to top