Prehod v novo šolsko in delovno obdobje

Avgust se počasi poslavlja, z njim pa prihaja čas za pripravo na novo šolsko leto in intenzivnejše delovno obdobje za odrasle, ki se po daljšem dopustu ponovno vključujejo v delovno okolje. V tem prelomnem obdobju se gibljemo na čustvenem vrtiljaku med pričakovanji, nostalgijo in vznemirjenjem. Konec poletja prinaša s seboj občutek, da je čas prehitro minil, a hkrati tudi razburljivo možnost za novo poglavje.

V življenju vsakega posameznika so prehodi lahko polni izzivov. Poletje ponuja svobodo, počitek in sprostitev, medtem ko nova sezona prinaša strukturo, odgovornosti in spremembe v rutini. Ob prehodu iz enega v drugega se lahko pojavijo občutki nelagodja, negotovosti in celo tesnobe.

Čustvena priprava na spremembe

Za učinkovito spoprijemanje s temi čustvenimi nihanji je pomembno, da se zavedamo, da so čustveni odzivi nekaj naravnega ter da čustva prihajajo in odhajajo. Vznemirjenje ob novih priložnostih je prav tako resnično kot občutek melanholije ob koncu poletja. Osvestite svoje čustvene odzive in si dovolite izraziti, kar čutite.

Obvladovanje tesnobe je prav tako pomemben del tega prehoda. Preproste tehnike sproščanja, kot sta globoko dihanje ali meditacija, lahko pomagajo umiriti um in zmanjšati stres. Ključno pa je tudi, da si vzamete čas zase in se posvetite dejavnostim, ki vas osrečujejo. Tako boste vzpostavili ravnovesje med pričakovanji in notranjim mirom.

Starši, namenite čustveno pozornost svojim šolarjem

Starši imajo pomembno vlogo, saj so podpora in vzor za svoje otroke. Namesto da bi jih prezgodaj pripravljali na šolske obveznosti, jim pustite, da uživajo počitnice do konca. Pomembno je, da otroka ne pripravljamo na novo šolsko leto, tako da bi ponavljal lanskoletno snov, saj ga bo zaradi tega že vnaprej skrbelo glede šole. Če otrok izraža preveliko zaskrbljenost, je dobro, da se starši iskreno vprašajo, koliko njih same skrbi otrokov šolski uspeh, saj otroci močno občutijo čustva svojih staršev, zato je ključno, da jim namesto lastnih skrbi in strahov ponudimo odprto komunikacijo, v kateri se pogovarjamo o njihovih pričakovanjih, strahovih in upanjih glede novega šolskega leta. S svojo prisotnostjo, podporo in razumevanjem bomo omogočili, da bodo lažje in bolj samozavestno sprejeli spremembe, ki jih prinaša to prehodno obdobje.

Čas za nov začetek in napredek

Prehod iz avgusta v novo šolsko in delovno obdobje je čas za nov začetek in osebno rast. S tem, ko bomo prepoznali svoje čustvene odzive, se naučili obvladovati tesnobo ter gradili trdno podporo v svojem okolju, bomo bolje pripravljeni na izzive in priložnosti, ki jih prinaša novo obdobje. Skupaj lahko ustvarimo trdno in zdravo čustveno ozadje, ki bo podpiralo nas in naše otroke v njihovem šolskem napredku ter osebnem razvoju, kar pa je drugi možni in bolj vzpodbuden odziv v tem prehodnem obdobju.

Scroll to top