Prepričanje, da so novi začetki mogoči in da ponujajo priložnost za izboljšanje, je že dolgo prisotno v naši kulturi. Take priložnosti so prisotne skozi celo leto (npr. rojstni dan, praznik, začetek novega tedna/meseca), vendar pa je največji časovni mejnik morda ravno začetek novega leta, ki prinaša svež začetek, poln obetov za osebno rast in uresničitev zastavljenih ciljev. Med najbolj priljubljenimi cilji so izguba telesne teže in sprememba prehranjevalnih navad, izboljšanje telesne pripravljenosti, poglobitev za nas pomembnih odnosov, ureditev finančnega stanja. Statistike kažejo, da se le peščica novoletnih zaobljub dejansko uresniči.

Zakaj vztrajanje pri novoletnih zaobljubah pada?

Raziskava Norcrossa in Vangarellija je razkrila, da se vztrajanje pri novoletnih zaobljubah zmanjšuje s časom – le 19 % ljudi jih vzdržuje po dveh letih.

V ozadju pogosto najdemo naslednje izzive, ki nam preprečujejo da uresničimo novoletne zaobljube:

 • Nerealna pričakovanja: visoki cilji lahko povzročijo občutek obupa, ko se pojavijo težave.
 • Pomanjkanje specifičnosti: nejasni cilji otežujejo vztrajanje, ker manjka jasen načrt.
 • Pomanjkanje motivacije: zunanja motivacija pogosto ni dovolj.
 • Nezmožnost obvladovanja stresa: primanjkuje učinkovitih strategij obvladovanja stresa, ki ga povzročajo spremembe.
 • Preveč ciljev hkrati: osredotočenje na več ciljev otežuje njihovo doseganje.
 • Pomanjkanje samodiscipline: samodisciplina je ključna za doseganje ciljev.
 • Cikličnost motivacije: začetne zaobljube se lahko iztrošijo, ko minejo prazniki.

Kako vzpostaviti trajne spremembe in krmariti čez leto s pozitivnim odnosom do postavljenih ciljev?

 1. Postavljanje SMART-ciljev

SMART-metoda vam omogoča, da postavite cilje, ki niso le specifični, merljivi, dosegljivi, relevantni in časovno omejeni, temveč tudi globoko povezani z vašimi vrednotami.

 1. Poiščite motivacijo v svojih vrednotah

Cilji, ki so v skladu z vašim notranjim prepričanjem, postanejo vir notranje motivacije, ki vas ohranja osredotočene tudi v težkih trenutkih.

 1. Osvobodite se iz zanke samoomejevanja

Prepoznajte omejujoča prepričanja in jih ozavestite. S tem boste delali na spreminjanju negativnih miselnih vzorcev v pozitivne in gradili notranjo trdnost.

 1. Razvijajte vztrajnost s postopnimi koraki

Namesto hitenja k ciljem se osredotočite na majhne, dosegljive korake. Vztrajnost ni le zmožnost vztrajanja v težkih časih, temveč tudi sposobnost sprejemanja majhnih uspehov na poti do večjega cilja.

 1. Poiščete si psihološko podporo

Pogovarjajte se o svojih ciljih s prijatelji, družino ali strokovnjaki. Psihološka podpora lahko igra ključno vlogo pri premagovanju notranjih izzivov in gradnji pozitivne samopodobe.

Vsak dan je čas za nov začetek

Vsak dan novega leta prinaša priložnost za osebno preobrazbo. S sprejetjem izziva, postavljanjem ciljev, ki so globoko ukoreninjeni v vaših vrednotah, in razvijanjem psihološke trdnosti lahko z lahkoto krmarite skozi izzive in dosežete notranji mir ter osebni uspeh.

Scroll to top