Čas za sprostitev, svobodo, raziskovanje in sočutne odnose

Otroci vsako leto, polni pričakovanj, zrejo v poletje, ko se končno začnejo dolgo pričakovane šolske počitnice. To je čas, ko se osvobodijo šolskih obveznosti, odložijo šolske torbe in lahko začutijo pristno svobodo. Šolske počitnice ponujajo edinstveno priložnost, da se otroci popolnoma sprostijo, uživajo v prostem času, odkrivajo nove dogodivščine. Prav ta sproščenost je tudi priložnost za starše, da se z otroki še močneje čustveno zbližajo.

Prvi dnevi namenjeni pogovoru glede želja in načrtov

Prvi dnevi počitnic so ključni, saj je pomembno, da otrokom omogočimo sprostitev in odklop od šolskih skrbi. Starši imamo pomembno vlogo pri ustvarjanju prostora, kjer se otroci lahko svobodno izražajo. Pomembno je, da se z njimi pogovarjamo o tem, kako se počutijo in kaj si želijo početi med počitnicami. Iskreno se zanimajmo za njihove interese, hobije in strasti ter jih spodbujajmo pri raziskovanju novih stvari ter jih vključimo v načrtovanje počitniških aktivnosti.

Brez pogovora o šolskem uspehu

Poleg tega je pomembno, da starši ne obremenjujemo otrok s pričakovanji glede šole in morebitnimi analizami doseženega učnega uspeha.

Otroci morajo začutiti, da so počitnice čas, ko se lahko osredotočijo na svoje želje, strasti in raziskovanje – ne glede na učni uspeh. S tem jim bomo pokazali, da jih spoštujemo kot osebnosti in nam je mar za njihovo počutje. To je priložnost, da odkrijejo svoje talente, preizkusijo nove aktivnosti in uživajo v ustvarjalnosti. Starši lahko podpremo tudi otrokovo samostojnost, če mu omogočimo odločanje in izbiro, pa naj gre za izbiro prostih dejavnosti ali načrtovanje izletov.

Idealen čas za povezovanje z otrokom

Komunikacija med starši in otroki se med šolskim letom pogosto vrti okoli šole in dosežkov v njej. Čas počitnic je idealen za gradnjo kakovostnega odnosa, ki ni osredotočen le na šolske zadeve. Izkažimo iskreno zanimanje za otrokove notranje svetove, njegove sanje, želje in skrbi. Dajmo jim možnost za izražanje lastnih mnenj in idej,  pogovarjajmo se z njimi kot enakovredni sogovorniki. S tem gradimo sočutne odnose, ki otroku omogočajo, da začuti, da se iskreno zanimamo zanj.

Počitniški čas je prav tako odlična priložnost za družinske aktivnosti, ki krepijo sočutne odnose. Skupno preživljanje časa omogoča otrokom, da se počutijo ljubljene, cenjene in slišane. Organizirajmo družinske izlete, piknike, kjer se lahko vsi sprostijo in uživajo v družbi drug drugega. Z vzpostavljanjem sočutnih odnosov gradimo temelje za trdno vez med starši in otroki.

Vzpodbujajmo otroke, naj izkoristijo čar šolskih počitnic

Naj se sprostijo, uživajo in odkrivajo svobodo, ki jo počitnice ponujajo. Pomembno je, da spoštujemo njihove interese, jim  podpremo ter se iskreno zanimamo zanje. Šolske počitnice so dragocen čas za rast, raziskovanje, gradnjo sočutnih odnosov ter ustvarjanje lepih spominov, ki jih bodo otroci nosili s seboj skozi življenje.

Scroll to top